Wonen en winkelen in Sluis

Sluis is een echte toeristenstad in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland. Het is geen grote stad, er wonen rond de 2.400 personen. Zoals we al eerder hebben geschreven is Sluis een echt vestingstadje. In 1290 kreeg Sluis stadsrechten en in 1382 is het een vestingstad geworden door de gunstige liggen ten opzichte van de voorhaven van Brugge. Wist je dat in 1944 tijdens geallieerde bombardementen Sluis grotendeels is verwoest? Na de oorlog is de stad herbouwd in traditionalistische stijl.

Winkelen in Sluis

Sluis heeft een grote aantrekkingskracht op inwoners uit de gehele regio. Dit komt doordat de winkels op zondag geopend zijn. Verder zijn van oudsher sommige producten goedkoper dan in Nederland, of sommige producten zijn zelfs verboden in België. Hierdoor komen er ook veel Belgen naar Sluis toe. Maar waarom komen ze dan op zondag naar Sluis? We duiken dan de geschiedenis in en gaan naar het jaar 1908. Rond het begin van de 20ste eeuw werd een groot aantal Franse ordes verboden en verdreven uit Frankrijk. Diverse orders zijn naar Nederland en Belgie uitgeweken, waaronder het Institut Saint-Joseph die zich in Sluis heeft gevestigd. Veel jongens uit België en Frankrijk werden doordeweeks op Saint-Joseph onderricht en onderwezen. In het weekend kregen ze dan bezoek van familie, waardoor het kleine stadje veel drukte te verstouwen kreeg. Ondernemers zagen hier kansen en stelden ook op zondag hun winkels open, vandaar de zondagsopening.

Anno 2017 heeft Sluis nog steeds een aantrekkingskracht op het winkelend publiek. In Zeeland heeft Sluis het grootste aantal meters hoofdwinkelstraat, waar nog steeds veel Belgen op af komen. In totaal bezoeken jaarlijks 5 miljoen toeristen Sluis.

Wonen in Sluis

De gemeente Sluis heeft in 2004 een Woonvisie laten samenstellen. Dit heeft de gemeente laten doen omdat ontwikkelingen zoals vergrijzing en het uitblijven van bevolkingsgroei vraag en aanbod op de woningmarkt heeft veranderd. Centrale visie is dat voorkomen moet worden dat inwoners verhuizen en dat er nieuwe inwoners van buitenaf aangetrokken moeten worden. Hiervoor zijn nieuwbouwplannen ontwikkeld, maar ook herstructureren van nieuwe woningen. Denk hierbij dus aan het opknappen van bestaande woningen, zoals het aanleggen van dakisolatie of het leggen van zonnepanelen op daken. Hierdoor ben je als huiseigenaar tevens duurzaam aan het investeren. Een dakdekker kan je adviseren wat voor jouw woning de beste investeringen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *