Mosselen uit Sluis zijn gezond

Als je in Sluis bent, ga je niet naar huis voordat je een heerlijk pannetje mosselen hebt veroberd. Zeeland staat namelijk bekend om zijn mosselen! In de Oosterschelde worden de hangcultuur mosselen gekweekt, deze groeit sneller dan de klassieke bodemcultuur. In Yerseke worden de mosselen op de veiling verhandeld daarna worden de bodemcultuur mosselen naar verwaterpercelen in de Oosterschelde gebracht. In ondiep water wordt de mossel schoongespoeld, ongeveer een week lang. Voordat ze voor consumptie geschikt zijn worden ze nog twee keer gespoeld, 1 keer aan boord en 1 keer op de kade. De hangcultuur mosselen hebben geen zand in de schelp. Wel zijn ze arbeidsintensiever, ze worden in lange netten aan touwen gehangen en groeien door de netten door. De hangcultuur is minder dan 5% van de totale mosselhandel.

Mosselseizoen

Het mosselseizoen zit er aan te komen, namelijk van half juli tot ongeveer begin april.  Zowel de bodem- als hangcultuur mossel is in deze periode volop te verkrijgen! Buiten het seizoen om is het natuurlijk ook mogelijk om diepvriesmosselen te eten. Dus eigenlijk is het hele jaar wel mosselseizoen! Mosselen zijn gelukkig eenvoudig te bereiden, chef-kok Michel van Hofwegen deelt zijn recept van Zeeuwse mosselen!

 

Mosselen zijn gezond!

Wist je dat mosselen ontzettend gezond zijn? Er zit bijvoorbeeld meer magnesium in dan in vlees of vis. Magnesium is belangrijk voor je botten en stimuleert calcium in de botten. Als je gestresst bent kan je een heerlijke pan mosselen klaarmaken en eten, je raakt er echt ontspannen van! Ook zit er veel vitamine A in (goed voor de weerstand, ogen en gezond tandvlees, en vitamine B12. Dit is belangrijk voor weerstand en energievoorziening. Tot slot bevatten mosselen foliumzuur – net als veel groentes -, en is het rijk aan selenium. Selenium is een anti-oxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Ook zorgt het voor gezond haar en een goede weerstand.

Had je gedacht dat deze kleine schelpdieren zoveel voedingsstoffen in zich hebben? Mosselen passen ontzettend goed in een dieet om af te vallen. Om inspiratie op te doen welke diëten is er een top 10 beste diëten opgesteld zodat je kan kiezen wat het beste bij jou past.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *